Brein rapportage eerste kwartaal 2017

Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) bestrijdt intellectuele eigendomsfraude namens auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, boeken, games en interactieve software. BREIN speurt naar on- en offline piraterij, neemt civiele actie en levert informatie en expertise voor strafrechtelijke actie. Hierbij een overzicht van de verrichtingen van BREIN over het eerste kwartaal van 2017.

 

Cijfers eerste kwartaal

BREIN verrichtte in het eerste kwartaal 2017 de volgende aantallen handhavingsacties:

 • 108 onderzoeken voltooid
 • 84 illegale sites/diensten verwijderd
 • 9 grote uploaders aangepakt
 • 5 Facebookgroepen verwijderd
 • 348.354 zoekresultaten verwijderd
 • 865 advertenties verwijderd

Naast deze onderzoeken handelde BREIN 71 meldingen af die scamsites bleken te betreffen. Daarbij worden klanten gelokt met illegaal aanbod van nieuwe populaire content maar worden hen gegevens afhandig gemaakt zonder dat het illegale aanbod geleverd wordt. Het gaat hierbij dus niet om inbreuk maar om oplichting. De aanpak van dit soort sites valt niet binnen het taakgebied van BREIN.


Uitgelicht eerste kwartaal

Sites en diensten

 • In Q1 van 2017 heeft BREIN 84 sites/diensten offline gehaald of naar het buitenland verjaagd. In verreweg de meeste gevallen pas nadat de medewerking van de Nederlandse hosting providers werd ingeroepen. Vrijwel al deze sites worden anoniem beheerd. De acties betroffen onder meer 32 cyberlocker linksites, 16 streamingsites en 6 torrentsites. Mbt sites die vanuit het buitenland opereren moetblokkering van toegang kunnen worden gevraagd, hierover loopt BREIN / Ziggo voor de Hoge Raad (HR) en de hoogste Europese rechter (HvJEU).
 • Op last van Stichting BREIN is de vermoedelijk laatste Nederlandse illegale eDonkey website offline. eDonkey was de opvolger van KaZaa (Fasttrack) dat weer de opvolger van Napster was. Zelf werd eDonkey weer opgevolgd door BitTorrent dat grotere audiovisuele bestanden sneller kan behandelen. Met de beheerders van de website heeft BREIN een schikking getroffen.
 • BREIN heeft cassatieberoep ingesteld bij de Hoge Raad tegen het arrest van het Hof Amsterdam waarin een bepaalde usenet provider (News-service Europe oftewel NSE, zie ook ‘uploaders’) vrijstelling van aansprakelijkheid is toegekend. BREIN vindt dat dit ten onrechte is. Het Hof bepaalde wel dat de provider een effectieve NTD procedure moest hebben alsmede aanvullende maatregelen zou moeten treffen waarvan de inhoud onbepaald is gebleven nu de dienst inmiddels gestopt was.
 • Na schikking met SOSsolutions voor illegaal IPTV aanbod voor 10.000 euro, heeft BREIN de illegale aanbieder Leaper gedagvaard. Zitting is bepaald op 19 april. Deze aanbieders bieden abonnementen aan op geripte kanalen tegen een fractie van de normale prijs zonder dat de rechthebbenden op enigerlei wijze compensatie ontvangen. De bewuste abonnementen bevatten links naar de geripte kanalen en meestal ook naar opgeslagen populaire content.
 • Conclusie AG bij HvJEU in BREIN / Ziggo: blokkering van een website door een consumenten access provider is toegestaan indien die inbreuk maakt of onrechtmatig handelt (inbreuk faciliteert). De advocaat-generaal (AG) bij het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) is van mening dat The Pirate Bay (TPB) inbreuk maakt. De conclusie is een advies aan het HvJEU, dit wordt meestal gevolgd maar niet altijd. Er is nog geen datum voor arrest maar naar verwachting zal dit voor de zomer zijn.
 • In de BREIN / Filmspeler zaak doet het HvJEU op 26 april uitspraak. De AG adviseerde eind vorig jaar dat de verkoop van kastjes me add-ons voor toegang tot illegale content inbreuk oplevert, alsmede dat het tijdelijk downloaden bij streamen uit illegale bron geen rechtmatig gebruik is.

Facebook

 • BREIN behaalde een ex parte rechterlijk verbod tegen de beheerder van de pagina “Live Bioscoop” op Facebook waarop hij dagelijks gratis films vertoonde zonder toestemming van rechthebbenden. BREIN trof een schikking voor 7500 euro en een waarschuwing op de pagina waarom die gesloten is. Ook komen eventuele verdere inkomsten toe aan BREIN.
 • Op verzoek van BREIN sloot Facebook vier groepen waar enkele duizenden leden inbreukmakende muziekbestanden uitwisselden. Op de pagina’s werden links gepost naar illegale bestanden.

Marktplaats

 • Bij de (865) interventies op Marktplaats worden advertenties voor illegale content verwijderd. In 18 gevallen was nader onderzoek nodig.
 • Diverse handelaren in series, boeken en games schikten voor een geldbedrag en onthoudingsverklaring met dwangsom nadat zij door BREIN werden gesommeerd.

Uploaders

 • In totaal werden 9 grote uploaders geïdentificeerd en aangepakt. BREIN wil haar aanpak uitbreiden en heeft daarvoor een nieuwe melding aan de Autoriteit Persoonsgegevens in voorbereiding.
 • Een usenet uploader van filmwerken schikte voor 2500 euro plus een onthoudingsverklaring met dwangsom.
 • In verder onderzoek naar de illegale torrentsite High4life (waarin eerder een ex parte werd verkregen) werd met nog drie uploaders geschikt voor bedragen tussen 250 en 1000 euro en een voorwaardelijke boete van 7500.
 • Ook in het onderzoek naar de illegale streamingsite Place2Use werd een exparte bevel verkegen en uiteindelijk met vier verantwoordelijken geschikt. Verder onderzoek naar andere betrokkenen loopt. Op de site werden abonnementen voor streaming van films en series verkocht en nzb-bestanden (links naar illegaal usenet aanbod) gedeeld voor ook muziek en e-books.
 • De reseller van usenetabonnementen Newsconnection is in hoger beroep tegen het bevel dat zij moeten kunnen voldoen aan een verzoek tot afgifte van NAW-gegevens van inbreukmakende klanten (dwz uploaders van illegale content op usenet). BREIN diende memorie van antwoord in. Newconnection verkoopt toegang tot servers onder beheer van XSnews die zijn servers aan de brievenbusfirma Abavia in San Marino heeft verkocht. XSnews nam eerder servers en klanten van NSE over (zie ook ‘sites en diensten’).

Verwijdering illegale zoekresultaten, links en bestanden

 • BREIN meldde 348.354 zoekresultaten naar illegale content aan Google. Hiermee komt het totaal verwijderde zoekresultaten sinds aanvang op ruim 15,5 miljoen. Als nationale organisatie van een klein land staat BREIN hoog in de wereldwijde rangschikking van grootste melders.
 • Hiernaast deed BREIN ook nog op speciaal verzoek van rechthebbenden incidenteel meldingen aan diensten (o.m. YouTube) aangaande ongeautoriseerde links of bestanden. Dit waren er iets meer dan vijfduizend in het eerste kwartaal van dit jaar.

Voorlichtende waarschuwingen aan inbreukmakende consumenten

 • De minister van V&J lichtte de Tweede Kamer per brief in over het overleg dat eind vorig jaar tussen rechthebbenden en ISP’s heeft plaats gevonden. Daarin werd ook vermeld dat partijen de ECP hebben verzocht het maken van afspraken over het versturen van (anonieme) auteursrecht alerts op de agenda te zetten.

Overig

 • BREIN nam een dag deel aan Noorderslag, met name in een panel over streamripping en aan een interview met VPRO 3voor12.
 • BREIN gaf twee gastcolleges aan de RUG over handhaving van auteurs- en naburige rechten tegen piraterij, een voor media- en een voor rechtenstudenten.
 • BREIN woonde ook het internationale IVIR symposium bij over aansprakelijkheid van tussenpersonen. Zonder medewerking van tussenpersonen valt niet te handhaven op internet. Een van de doelen van BREIN is het creëren van rechtspraak (in Nederland en de EU) omtrent de omvang van verantwoordelijkheden van verschillende soorten tussenpersonen.

Author: DDG

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.