Bestaat er zoiets als de Nederlandse film noir?

Peter Verstraten, docent film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden, probeert deze vraag te beantwoorden in zijn lezing ter ere van Eye 75 jaar. Verstraten’s zoektocht in de Nederlandse filmgeschiedenis voert het publiek langs films als De vergeten minnaar (John Korporaal, 1963), Als twee druppels water (Fons Rademakers, 1963) en Parfait Amour (Jean van de Velde, 1985).

IN A LONELY PLACE

Aansluitend is de gerestaureerde versie van In a lonely place (Nicholas Ray, VS 1950, 94′) te zien. Deze film is een briljante, energieke mix van spannende noir en indrukwekkend melodrama. Een begaafde maar verlopen scenarioschrijver met een slecht humeur – Humphrey Bogart in een opvallend kwetsbare rol – wordt hoofdverdachte van een wrede moord in Hollywood. De enige persoon die hem een alibi kan geven is een verleidelijke buurvrouw (Gloria Grahame) met haar eigen troebele verleden.

AANMELDEN

Leden van de Dutch Directors Guild en het Netwerk Scenarioschrijvers zijn van harte uitgenodigd om als gast bij deze lezing aanwezig te zijn.

Ben je lid? Meld je snel aan! Wacht niet te lang, liefst voor donderdag 8 juli, want Op = Op. De kaartjes kunnen voor aanvang van het programma worden afgehaald aan de balie.

Deze lezing en filmvertoning is onderdeel van het Eye’s zomerprogramma ‘Film Noir: The Dark Side of Hollywood’.

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30