3LAB – het talent- en ontwikkelingstraject binnen NPO3 – zoekt makers met plannen die aansluiten bij de belevingswereld van de jonge generatie: Makers met een eigen stem die duidelijk hun stempel weten te drukken op de productie.

3LAB en NPO-fonds voorzien in de financiering van de producties, de inhoudelijke begeleiding wordt in 2021 door de publieke omroepen AVROTROS en BNNVARA verzorgd en de distributie verloopt via de online-kanalen van NPO3/3LAB.

Er is in 2021 ruimte voor het realiseren van vier fictieproducties.

Selectiecriteria

 • Capaciteiten en potentie van de makers. Een belangrijke inzet van 3LAB en in het bijzonder de regeling 3LAB Korte Films is om nieuwe makers te ontdekken en te binden. Makers die de potentie hebben om door te stromen binnen de deelnemende omroepen.
 • Afgestemd op de doelgroep. Er wordt beoordeeld in hoeverre de productie aansluiting vindt bij NPO3 online. Dat betekent dat de ingediende plannen zich afspelen in de belevingswereld van de jonge NPO3 doelgroep (13-24 jaar), dat de te realiseren film breed en toegankelijk is, met een thematiek die jonge mensen bezighoudt en waarin zij zich herkennen.
 • Kwaliteit, originaliteit en authenticiteit van het plan. Er wordt nadrukkelijk gekeken naar de potentie en kwaliteit van het plan en de creativiteit en durf van de maker(s).
 • Online distributie. De film wordt gemaakt met een focus op online distributie t.b.v. NPO3 online (website en YouTube) met een lengte tussen 8-12 minuten.
 • Indienen

  • Projecten worden ingediend door een productiemaatschappij of producent, alleen plannen van onafhankelijke producenten worden behandeld.
  • In aanmerking komt een beginnend producent die een erkende beroepsopleiding voor film heeft afgerond of tenminste één onafhankelijke (korte) filmproductie in de professionele film- en televisiesector heeft gerealiseerd en die vertoond is voor een algemeen publiek.
   Er wordt de voorkeur gegeven aan beginnende producenten, maar ook meer ervaren producenten kunnen aanvragen indienen.
  • De producent dient gevestigd te zijn in het Koninkrijk der Nederlanden.
  • De producent dient ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel, maar hoeft geen rechtspersoon te zijn (dus een V.O.F. of eenmanszaak is ook toegestaan). Per producent en daaraan gelieerde bedrijven/entiteiten kan per aanvraagronde een maximum van twee projecten worden ingediend.
  • Per regisseur kan per aanvraagronde maximaal één project worden ingediend.
  • Wenselijk is dat plannen ingediend worden met regisseurs die minder dan vijf jaar geleden zijn afgestudeerd aan een erkende beroepsopleiding voor film, of kunstacademie.
  • Plannen kunnen ook worden ingediend met autodidacten die in de afgelopen vijf jaar hun eerste onafhankelijke filmproductie of commerciële filmproductie zoals commercials, opdrachtfilms en videoclips hebben geregisseerd, de producties moeten vertoond zijn voor een algemeen publiek.
  • De regisseur is in het Koninkrijk der Nederlanden woonachtig en werkzaam.
  • Regisseurs zijn niet in dienst van een omroep en dienen een voorstel in samen met een producent met wie ze graag willen werken.
  • De regisseur en de producent mogen niet één en dezelfde persoon zijn.
  • Personen die nog een beroepsopleiding volgen kunnen geen aanvraag indienen.

  Bijdrage
  Maximaal € 40.000 inclusief btw. per project.
  Additionele financiering is toegestaan, maar 3LAB/NPO-fonds is de hoofdfinancier.

  Aanmelden Indiendata fictie: van woensdag 15 september tot donderdag 30 september 12:00, 2021.
  Opleverdatum film:
  1 juni 2022
  Release via NPO3 kanalen:
  najaar 2022
  Aanmelding via deze pagina

  Bron: NPO3

  Volg DDG

  Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

  Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

  Sluit je aan bij VEVAM!

  Contactgegevens

  Dutch Directors Guild
  De Lairessestraat 125 sous
  1075 HH Amsterdam

  kvk: 33298563
  tel: +31 (0)6 836 72 215
  e-mail: info@directorsguild.nl

  Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag
  09:30 – 17:30