Momenteel zijn er veel initiatieven om Oekraïense filmmakers te steunen. Wij hebben zes geverifieerde initiatieven op een rijtje gezet.

Deze initiatieven ontvingen we via Europese regisseursorganisatie FERA. De meeste initiatieven zijn gericht op het ondersteunen van filmmakers in Oekraïne, die de oorlog vastleggen, als bewijs. Dit zal helpen om de waargebeurde verhalen over de Russisch-Oekraïense oorlog naar het grote internationale publiek te brengen. Ook kun je geld doneren om filmmakers te helpen het land te ontvluchten. Verder kun je onderstaande organisaties benaderen als je zelf hulp nodig hebt of iemand anders wilt helpen.

Filmmakers at Risk (ICFR)

Doneer geld voor humanitaire hulp aan filmmakers

ICFR staat voor International Coalition for Filmmakers at Risk. Deze organisatie helpt filmmakers bij tijdelijke verhuiskosten, juridische – en administratieve kosten zoals visa, en initiële maar noodzakelijke uitgaven, die nodig zijn in de huidige situatie.

https://www.icfr.international/news/emergency-fund-for-filmmakers/

UA network Babylon’13

Doneer geld of apparatuur

Babylon’13 is de informele vereniging van documentairemakers in Oekraïne en heeft een inzamelingscampagne gelanceerd om Oekraïense documentairemakers in oorlog te ondersteunen. Het geld is voor apparatuur en om de kosten te dekken die direct verband houden met hun werk aan de frontlinie.

https://www.facebook.com/donate/5100602859970668/10158141944241331/

DocuDays UA

Doneer geld voor humanitaire hulp en apparatuur

Het team van de DocuDays NGO en het DocuDays UA festival zamelt geld in voor o.a. filmapparatuur, brandstof, medicijnen, EHBO.

https://docudays.ua/eng/help/

DocuDays UA

Doneer beeldmateriaal

Ook heeft DocuDays een initiatief gelanceerd waarbij ze beeldmateriaal van de oorlog verzamelen en ondertitelen om de wereld te laten zien wat er aan de hand is.

https://docudays.ua/eng/2022/news/kino/the-encyclopedia-of-war-the-archive-of-evidence-of-russias-crimes-against-ukraine/

Polish Academy

Doneer apparatuur

De Poolse Filmacademie zamelt apparatuur in. Je vindt de hele lijst met spullen die ze momenteel nodig hebben hier. Wil je helpen? Mail eerst helpua@pnf.pl voor meer informatie.

Filmmakers for Ukraine 

Informatievoorziening

Filmnetwerkgroep Crew United heeft het online platform Filmmakers for Ukraine gelanceerd. Op dit platform wordt actuele informatie verzameld en gecontroleerd uit heel Europa. Deze hulpplaats is bedoeld voor filmmakers en minderheden in en uit Oekraïne en alle mensen die geraakt worden door de oorlog en zich hiertegen verzetten.

Wie informatie heeft of hulp nodig heeft, kan ze hier bereiken:
mail@filmmakers-for-ukraine.com

https://filmmakers-for-ukraine.com/

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30