Van FNV KIEM naar Kunstenbond

Het gevolg van de splitsing van FNV KIEM is dat een deel van de activiteiten en leden naar FNV is overgegaan en een deel van de expertise, netwerk en leden zelfstandig verder gaat als Kunstenbond.

Vanwege een keuze door het congres van FNV KIEM zijn de leden audiovisueel automatisch overgegaan naar FNV Media en Cultuur. Je kunt je de vraag stellen of dit vanuit ledenbelang logisch is.

De Kunstenbond (ruim 6.000 leden) is de vakbond/-vereniging die gespecialiseerd is in belangenbehartiging in de creatieve/cultuur sector (leden zijn o.a. : theatermakers, acteurs, musici, beeldend kunstenaars, digitale en andere vormgevers, fotografen). Daarnaast herbergt de Kunstenbond de vakgroep DAMD, die bestaat uit een groeiende groep van nu ruim 115 jonge, enthousiaste professionele animatoren, animatieregisseurs en VFX-professionals.  De Kunstenbond heeft de expertise met betrekking tot de creatieve sector, de problematiek van creatieve zzp’ers, het auteursrecht en levert bestuursleden aan diverse auteursrechtenorganisaties (zoals Norma, Thuiskopie en Platform Makers).  De Kunstenbond heeft géén betrokkenheid bij de cao’s die in Hilversum worden afgesloten binnen de publieke omroep. Voor omroepmedewerkers is FNV Media en Cultuur de beste keuze.

De Kunstenbond loopt voorop in de lobby om mogelijk te maken dat ze met/voor meerdere zelfstandigen mogen onderhandelen (nu: kartelverbod) en zal actief zijn in de reactie op het kunstbeleid. De Kunstenbond is daarnaast actief betrokken bij de Arbeidsmarktagenda Cultuursector die op dit moment op verzoek van de Minister OCW met Kunsten’92 en met andere partijen wordt opgesteld.

De Kunstenbond heeft vooralsnog besloten om als zelfstandige bond lid te blijven van FNV om gebruik te kunnen blijven maken van de toegang tot informatie en lobby op het meest overkoepelende niveau.

DDG-leden die zich hierin herkennen kunnen beter overstappen naar de Kunstenbond.

Author: DDG

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.