Tom Fassaert ontvangt Cultuurfonds Documentaire Stipendium

Jessica Gorter reikte woensdag 18 november het Cultuurfonds Documentaire Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit aan DDG-bestuurslid Tom Fassaert. Het stipendium is door een anonieme mecenas ingesteld bij het Cultuurfonds en bestaat uit een geldbedrag van € 50.000 voor het produceren van een nieuwe documentaire.
De jury kent het stipendium toe vanwege de bijzondere verhalen die Fassaert in een stilistisch krachtige en geheel eigen filmtaal weet te vatten.

Tom Fassaert
Tom Fassaert (Naarden, 1979) studeerde in 2006 af aan de Nederlandse Filmacademie met de korte documentaire Doel die een jaar later resulteerde in het zeer goed ontvangen debuut: De Engel van Doel. Deze zwart-wit film toont de ondergang van het Belgische dorpje Doel dat bedreigd wordt door de uitbreiding van de haven van Antwerpen.
De afgelopen jaren is Fassaert bezig geweest met van zijn nieuwste film: A Family Affair, waarin hij zijn oma Marianne in Zuid-Afrika bezoekt, in de hoop meer inzicht te krijgen in de familiegeschiedenis en de problematische relatie met haar kinderen. Met dit persoonlijk en integere familiedrama bevestigt Fassaert zijn reputatie als één van Nederlands grootste filmtalenten.
Een tweede film waar door velen reikhalzend naar uitgekeken is, laat een filmmaker zien die niet alleen opvalt met een bijzonder verhaal maar die ook stilistisch een zelfverzekerde indruk maakt. Fassaert weet wat hij wil vertellen en hoe hij het moet vertellen.

Cultuurfonds Documentaire Stipendium
Het Cultuurfonds beloont met het Cultuurfonds Documentaire Stipendium talent met een financiële bijdrage. Met het toegekende geldbedrag van € 50.000 krijgt de documentairemaker de gelegenheid een film over een onderwerp naar eigen keuze te maken. Het stipendium is bestemd voor documentairemakers die hun kwaliteit in de praktijk al bewezen hebben en daarvoor al enige erkenning hebben gekregen. Het Documentaire Stipendium werd eerder toegekend aan Klaartje Quirijns (2011), Renzo Martens (2012), Boris Gerrets (2013) en Jessica Gorter (2014).

 

 

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.