Ruud den Drijver ontvangt de LHC Prijs voor Beste Filmpublicatie 2015

Sectornieuws

Vrijdag 25 september, 2015

Cover Circus BlotemanDonderdag 24 september is tijdens het Nederlands Film Festival de jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie uitgereikt aan Ruud den Drijver voor het boek Circus Bloteman – Biografie van Wim Verstappen, filmpionier uit de West.

De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie is voor de elfde keer uitgereikt aan een persoon die zich met een publicatie verdienstelijk heeft gemaakt voor de geschreven filmcultuur.  De prijs werd uitgereikt door de juryvoorzitter Jeroen Koolbergen (namens Filmproducenten Nederland) en jurylid Emma Westermann (namens de Dutch Directors Guild).
De jury bestond verder uit Claire Pijman (namens NCS – Netherlands Society of Cinematographers), Frank van Reemst (namens DPN – Documentaire Producenten Nederland) en Oene Kummer (namens Netwerk Scenarioschrijvers).
Tijdens deze prijsuitreiking verzorgde Marjeet Verbeek (ook namens Tjeu van den Berk), de winnaars van vorig jaar, een voordracht over film. Tenslotte besprak Herman de Wit de montagetafel-analyse van Wim Verstappen over High and Low (Akira Kurosawa, 1963).
De uitreiking vond plaats tijdens een door het Louis Hartlooper Complex aangeboden feestelijke bijeenkomst, gepresenteerd door Jan Doense, voor leden van de Dutch Directors Guild (DDG), Filmproducenten Nederland (FPN), Documentaire Producenten Nederland (DPN), Netherlands Society of Cinematographers (NSC) en Netwerk Scenarioschrijvers, het Louis Hartlooper Genootschap, de KNF, het NFF en de Louis Hartlooper Stichting.
 
Circus Bloteman – Biografie van Wim Verstappen, filmpionier uit de West
Filmregisseur, producent en journalist Ruud den Drijver schreef een monografie over het leven en werk van filmregisseur Wim Verstappen. De omvangrijke biografie is een voorbeeld van oral history, want er werden meer dan 60 personen geïnterviewd of geciteerd. Daarnaast werd uitvoerig bronnenonderzoek gedaan. Het resultaat is een bundeling van persoonlijke herinneringen en anekdotes, vanuit verschillende perspectieven. Wim Verstappen was een markante Nederlandse regisseur, producent, lobbyist, docent en essayist. Het boek documenteert deze veelzijdigheid en vult daarmee een lacune in de literatuur over de Nederlandse film. In het boek wordt ook aandacht besteed aan de befaamde montagetafelanalyses die Verstappen publiceerde in het tijdschrift Skoop (aan de digitalisering van deze teksten wordt momenteel gewerkt).
 
Ruud den Drijver
Ruud den Drijver (1957) publiceerde in Film- & TV Maker, Skoop, Première en Cinema Magazine. Hij was voorzitter van de Stichting Continue Speelfilmproductie, bestuurslid van de Nederlandse Beroepsvereniging van Filmers en secretaris van het Genootschap van Nederlandse Speelfilmmakers tijdens het ontstaan van de VEVAM. In 1984 volgde hij Wim Verstappen op als producent van Pim de la Parra, met Paul Chevrolet en de ultieme hallucinatie. Hij is medeverantwoordelijk voor films als Kuifje in Dromenland, Lijmen/Het Been en Topor et Moi en werkt meestal samen met Dorna van Rouveroy van Nieuwaal, zoals bij de documentaire Koninkrijk in Wereldoorlog en de speelfilm Intensive Care. Met Dick Briel schreef hij de strip Max & Mummie voor Veronica Magazine en met Jan Cremer de graphic novel Jan Cremer in Amerika. Hij is als scenarist onderscheiden met een Tribeca Award. Als regisseur van de animatiefilm Sammy ontving Den Drijver in 2013 de Camera of David Award op het Internationale Joodse Filmfestival in Warschau.

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.