Roshan Nejal is met zijn filmplan Lucky Boy de winnaar van de Karen de Bok Talent Prijs 2021. De prijs, €25.000 voor de verdere ontwikkeling van de film, werd voor het 5e jaar op rij uitgereikt aan het winnende documentaire plan van de IDFAcademy & NPO-fonds workshop.

Roshan Nejal

Donderdag 18 november presenteerden de deelnemers van de workshop tijdens IDFA hun filmplannen aan de Nederlandse publieke omroepen, documentaire producenten en makers in Het Compagnietheater te Amsterdam. Juryvoorzitter Emile Fallaux maakte vervolgens de winnaar van de prijs bekend.“Roshan Nejal ontwikkelt een moedig filmplan over mannen die slachtoffer zijn van ongewilde seks. Tot nu toe spraken zij er niet over omdat ze zich ervoor schamen. Het is een taboe, zeker in de mannenwereld met zijn toxic masculinity. De filmmaker heeft dit zelf ervaren. De originele vorm en visualisering zullen het uiterste van hem vergen. Hij neemt forse risico’s. Maar juist de ambitie om dit onderbelichte onderwerp met zoveel durf te verbeelden verdient steun voor de verdere ontwikkeling. En daarmee de Karen de Bok Talent Prijs 2021”.

IDFAcademy & NPO-fonds workshop

Tijdens de IDFAcademy & NPO-fonds workshop ontwikkelden de zes deelnemende documentaire talenten de afgelopen maanden in samenwerking met een producent hun documentaire idee tot een filmplan en teaser. Zij werden daarbij inhoudelijk begeleid door regisseur Ester Gould (Head of Studies), regisseur en schrijver Beri Shalmashi en producent Frank van den Engel. De Karen de Bok Talent Prijs is een ontwikkelingsbijdrage van €25.000, die beschikbaar wordt gesteld door het NPO-fonds. Met de bijdrage kan de regisseur in samenwerking met een omroep werken aan de verdere ontwikkeling van het documentaire plan, waarna bij het fonds een aanvraag voor een productiebijdrage kan worden ingediend.

Karen de Bok

De prijs is vernoemd naar Karen de Bok. Zij was jarenlang programmamaker en hoofdredacteur Televisie bij de VPRO en had een bijzonder oog voor talent en vernieuwende makers. Karen de Bok overleed in januari 2017.

Eerdere prijswinnaars

Eerder werd de prijs uitgereikt aan Marina Meijer, Shamira Raphaëla, Emma Lesuis en Huibert van Wijk. In 2018 was Salvador Gieling een van de deelnemers van de workshop; het filmplan dat hij toen ontwikkelde Lessons for Luca is komende week op IDFA te zien.

Bron: npofonds.nl

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30