Raad voor Cultuur kritisch over Concessiebeleidsplan NPO

Sectornieuws

Maandag 21 september, 2015
NPO_Concessiebeleidsplan_2015-1434370090 voldoet op een aantal onderdelen niet aan de voorwaarden die staatssecretaris Dekker (Media) eraan heeft gesteld. Daardoor blijft de gewenste stap naar een slagvaardig en open mediabestel uit. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in zijn advies over het Concessiebeleidsplan (CBP).NPO_Concessiebeleidsplan_2015-1434370090

Dat het CBP op onderdelen tekortschiet – zoals bij de toegang tot het bestel voor externe producenten en het aanscherpen van de taakopdracht – ligt volgens de raad overigens gedeeltelijk aan de politieke kaders waarmee de NPO moet werken. De raad vraagt de overheid dan ook om een werkbare basis voor de Raad van Bestuur van de NPO te creëren, met voldoende mandaat in strategisch en operationeel opzicht.
De raad constateert in zijn advies dat een duidelijker gezicht van de gehele publieke omroep, door een sterkere centrale aansturing, niet wordt bereikt in dit CBP. De slagkracht en efficiency nemen zelfs af. Zo worden bijvoorbeeld de net- en zendermanagers gehandhaafd, naast de nieuwe ‘genrecoördinatoren’. Daardoor nemen het aantal beslislagen en de bestuurlijke drukte juist toe en neemt de centrale regie af.
De raad is van mening dat de uitgaven van de publieke omroep transparant moeten zijn. Exacte programmakosten hoeven niet openbaar te worden gemaakt. Dat doet de concurrentie namelijk ook niet en voorkomt ongewenste, inhoudelijke bemoeienis van de politiek. De raad is wel een voorstander van een budgetrapportage per genre (Nederlands drama, sport etc.). Die gegevens kunnen worden gepubliceerd in openbare jaarverslagen.
Samenwerking is nu meer dan ooit nodig om het hoofd te bieden aan de opkomende buitenlandse dominantie (overname van Nederlandse productiemaatschappijen, concurrentie van Netflix, Google/YouTube, Apple). De publieke omroep speelt hierin een belangrijke rol, maar is niet de enige speler. De Nederlandse media zullen de krachten moeten bundelen om de eigen producties en eigen journalistiek overeind te houden: in de Nederlandse taal, gemaakt vanuit een Nederlandse, sociale, maatschappelijke en culturele achtergrond. De raad adviseert de staatssecretaris deze samenwerking te faciliteren.
Een onafhankelijke, toekomstbestendige publieke omroep, die breed gedragen, bekeken en beluisterd wordt in de Nederlandse samenleving vindt de raad van groot belang. Daarom pleit hij voor een nieuw stevig fundament, niet voor een verbouwing met ander behang en een likje verf.

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.