Over de DDG

Over ons

logo stoeltje 2014De Dutch Directors Guild werd opgericht op 1 januari 1998, aanvankelijk als vereniging voor Nederlandse speelfilm- en televisiedramaregisseurs. Omdat zaken als honoraria, contracten en auteursrechten niet alleen dramaregisseurs aangaan, sloten de documentaireregisseurs zich begin 1999 bij de vereniging aan. Sindsdien verenigt de DDG de Nederlandse film- en televisieregisseurs in de ruimste zin. Sinds 2016 kunnen ook Radiomakers lid worden van de DDG. Inmiddels kent de DDG rond de 400 leden.

Het doel van de vereniging is het behartigen van de belangen van regisseurs, zowel collectief als individueel. Dit komt tot uiting in de volgende kernactiviteiten:

 • Activiteiten ten behoeve van de verbetering van de auteursrechtelijke en sociaal-economische positie van regisseurs (o.a. honorarium- en contractoverleg);
 • Individuele belangenbehartiging / Services bestaande uit o.a. kortingen op verzekeringen, juridische adviezen, checklists en modelcontracten;
 • Het bevorderen van de communicatie tussen regisseurs onderling en het organiseren van activiteiten ter stimulering van het vakmanschap (maandelijkse ledenavonden en seminars, workshops);
 • Deelname aan het cultuurpolitieke debat ter ondersteuning en versteviging van de positie van de regisseur in de Nederlands en Europese cultuur, waarbij inclusiviteit het uitgangspunt is.

In verband met corona kregen nieuwe leden in 2020 50% korting op het lidmaatschap. In 2021 geeft DDG de leden korting tot 1 juli, wat neerkomt op 25% korting. Hierdoor komt het normale lidmaatschap in 2021 op € 180,00 per jaar. Aanmelden kan hier. De hoogte van de contributie wordt officieel vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering.

Regisseurs die zojuist zijn afgestudeerd krijgen het kalenderjaar van afstuderen en het jaar erna een gratis lidmaatschap aangeboden. Hierna kan je tot en met je vijfendertigste levensjaar lid zijn voor maar 50 euro per jaar. In het jaar dat je zesendertig wordt, ga je de volledige contributie betalen, omdat wij er van uitgaan dat je intussen meer inkomsten hebt weten te genereren als filmmaker. Aanmelden kan hier.

Voor senioren en radiomakers geldt eveneens een gereduceerd tarief. Zij betalen slechts 100 euro. Lees hier ook de voorwaarden voor het gereduceerde lidmaatschap. Aanmelden kan hier.

Het is onze missie om de professionele film- en televisie-regisseurs in Nederland met elkaar te verenigen en de belangen van regisseurs te behartigen, zowel collectief als individueel.

Collectieve behartiging

De DDG volgt actuele ontwikkelingen in het veld die van invloed zijn op de economische en artistieke positie van film- en televisieregisseurs en onderneemt waar nodig actie. Daarnaast ontwikkelt de DDG een lange termijn-visie op het Nederlands/Europese film- en mediabeleid. In dat kader voert de DDG regelmatig overleg met de (publieke) omroepen, het Nederlands Filmfonds en het Mediafonds over arbeidsvoorwaarden, tarieven, auteursrechten en cultuurbeleid. Desnoods voeren we actie, zoals bij de bezetting van het Mediafonds.

De DDG is lid van de FERA. Dit is de lobby-organisatie van alle Europese regisseursverenigingen. In dit verband is met name de Europese politiek ten aanzien van film-/mediabeleid en auteursrechten aan de orde.

Individuele behartiging en services

 • Leden kunnen 5 dagen per week gebruik maken van de dienstverlening van het DDG-kantoor.
 • Leden kunnen zich middels hun profielpagina profileren op de DDG-website. Ook bestaat er de mogelijkheid om via deze website te bloggen.
 • Elke donderdagochtend kunnen DDG-leden gratis gebruik maken van het Juridisch Spreekuur, mits van te voren aangemeld.
 • Leden kunnen hun contract laten checken door de juridische dienst, kijk hiervoor op de ledenpagina nadat je bent ingelogd, of zoek contact met het bureau.
 • Voor leden zijn er met diverse advocatenkantoren kortingsafspraken gemaakt, neem hiervoor contact op met het kantoor of kijk achter de login bij Informatie voor leden.
 • Leden kunnen een DDG-ledenpas aanvragen waarmee ze onder meer korting krijgen bij diverse filmhuizen en bioscopen (in Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Rotterdam), en festivals.
 • DDG-leden kunnen gebruik maken van een collectief verzekeringspakket met hoge kortingsregelingen op zowel particuliere als zakelijke verzekeringen bij OHRA en AON via Meeùs Media. Dit kan vaak meer dan een paar honderd euro op jaarbasis schelen.
 • DDG-leden kunnen ook in 2021 gebruik maken van het kennismakingslidmaatschap van sociëteit De Kring in Amsterdam voor maar € 115,00 (normaal € 375,00). Ook hoef je het eenmalige inschrijfgeld niet te betalen (normaal € 187,50) en hoef je niet voorgedragen te worden.
 • Leden kunnen het scenario softwareprogramma Final Draft aanschaffen met een korting van 25%. Neem voor de kortingscode contact op met het bureau.
 • Als lid van DDG, kun je ook met korting lid worden van het Netwerk Scenarioschrijvers, lees meer over dit duo-lidmaatschap op de pagina word lid!
 • Nadere informatie over bovenstaande en andere services is te vinden op de ledenpagina, nadat je bent ingelogd.

Nog geen lid? Ga dan naar Lid worden.

Leden activiteiten*

 • Eens per maand is er een ledenavond in Het Ketelhuis of elders. Deze avonden zijn thematisch of staan in het teken van films bekijken en bespreken, collega’s ontmoeten en inspiratie opdoen. Soms vinden deze avonden plaats in samenwerking met andere makersorganisaties, zoals het Netwerk Scenarioschrijvers. Voor een klein bedrag kan tevoren in het café van Het Ketelhuis gegeten worden; er is altijd iemand van het DDG bestuur en of de organisatie aanwezig om mee te praten.
 • Regelmatig organiseert de DDG inspirerende seminars, workshops, masterclasses en lezingen over aspecten van het regievak.
 • De website heeft bijna dagelijks relevante nieuwsberichten en inspirerende blogs. Ook worden de leden op de hoogte gehouden van het DDG-beleid en andere verenigingszaken.
 • Eens per maand stuurt de DDG haar leden een E-Nieuwsbrief. Hierdoor blijf je als lid op de hoogte van alle DDG activiteiten en beleidsvoornemens en ontvang je relevante nieuwtjes uit de filmsector.
 • Tijdens het Nederlands Film Festival vindt jaarlijks het DDG Seminar plaats. Dit seminar kent telkens een ander thema. In 2016 was het thema The Making Of … diversiteit in de film- en televisiesector. Lees hier het verslag en kijk naar een korte video impressie van de middag.

  Ook op de andere Nederlandse festivals (IDFA, IFFR) is de DDG regelmatig aanwezig middels activiteiten voor leden en niet-leden.

 • Sinds 2007 (het jaar waarin de DDG haar 10-jarig jubileum vierde) worden eens per jaar de DirectorsNL Awards uitgereikt (voorheen DDG Awards). Het doel van de prijs is om de schoonheid en de diversiteit van het regievak voor het voetlicht te brengen. Sinds 2019 gebeurt dit in elf verschillende categorieën. Alleen de leden van de DDG en de aangeslotenen van VEVAM kunnen hun stem uitbrengen voor deze prestigieuze prijs.