Orwa Nyrabia nieuwe artistiek directeur IDFA

Sectornieuws

Dinsdag 30 januari, 2018

Orwa Nyrabia (1977) is de nieuwe artistiek directeur van IDFA. De in Syrië geboren Nyrabia kreeg in de documentairewereld bekendheid als producent, festivaldirecteur, curator en mentor.

Nyrabia begon zijn loopbaan als acteur en journalist. In 2004 startte hij met het produceren van onafhankelijke documentairefilms waaronder succesvolle films als Return to Homs (openingsfilm IDFA 2013 en winnaar Sundance Film Festival) en Silvered Water, Syria Self-Portrait (Cannes 2014).In 2008 richtte Nyrabia met zijn partner Diana el-Jeiroudi het eerste documentairefestival in Syrië op, DOX BOX, waarmee hij grote filmmakers als D. A. Pennebaker & Chris Hegedus, Patricio Guzmán en Nicolas Philibert naar Damascus haalde. Uit protest tegen de mensenrechtenschendingen organiseerde hij samen met zijn team in 2012 en 2013 een Global Day for Syria, waarbij in steden over de hele wereld Syrische films werden vertoond. Nyrabia werd in 2012 wegens zijn politieke activisme gearresteerd in Damascus. In een open brief aan de Syrische regering tekenden prominente figuren uit de filmwereld, zoals Jeremy Irons, Mike Leigh en Danny Boyle, protest aan tegen zijn arrestatie. Na zijn vrijlating vluchtte hij het land uit en werkte daarna als producent in Egypte en Berlijn.Nyrabia is lid van de Academy for Motion Pictures Arts and Sciences, de Deutsche Filmakademie, de International Documentary Association en het European Documentary Network. Hij kreeg tijdens zijn carrière diverse onderscheidingen, waaronder de George Polk Award for Documentary Film en een European Documentary Network Award.

Orwa Nyrabia is al langer in verschillende rollen betrokken bij IDFA. Zo werkte hij als programmeur mee aan het themaprogramma Shifting Perspectives: The Arab World (2017)maakte hij deel uit van de festivaljury en was hij als mentor en adviseur betrokken bij de IDFAacademy en het IDFA Bertha Fund.

Ideale kandidaat

Orwa Nyrabia is de opvolger van Ally Derks, de oprichter van IDFA die in 2016 haar vertrek aankondigde na 30 jaar het festival geleid te hebben. Interim Barbara Visser was in 2017 als artistiek directeur verantwoordelijk voor het festivalprogramma.”Wij zijn bijzonder verheugd met de komst van Orwa Nyrabia,” zegt Derk Sauer, voorzitter van het IDFA-bestuur. “Met zijn kennis van de documentairewereld , zijn internationale achtergrond en zijn inspirerende persoonlijkheid is hij de juiste persoon om de positie van IDFA als het belangrijkste documentairefilmfestival ter wereld te verstevigen.”“Het aanstellen van een nieuw artistiek directeur is een zeer zorgvuldig proces geweest waar we een jaar de tijd voor hebben genomen”, zegt festivaldirecteur Cees van ‘t Hullenaar. “Met bestuur en staf is een helder profiel bepaald voor deze positie in de organisatie. Deze inspanningen hebben wat mij betreft de ideale kandidaat opgeleverd. Orwa is een krachtige stem in het internationale documentaire veld, heeft een scherpe cinematografische blik, een grote filmhistorische kennis en is maatschappelijk zeer betrokken.”

Persbericht IDFA

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30