Oproep: Cinema Junior

Dien voor 15 augustus 17.00 uur in voor Cinema Junior: een samenwerkingsproject van het Filmfonds, VPRO, NTR en CoBO. Tweejaarlijks kunnen twee speelfilms worden gerealiseerd. De samenwerkende partners zijn op zoek naar originele, eigentijdse en (inter)nationaal aansprekende verhalen voor kinderen, verteld in een krachtige en cinematografische beeldtaal.

 

Wie komt in aanmerking?

Een productiemaatschappij (een rechtspersoon, dus geen eenmanszaak of VOF) die minstens twee jaar in Nederland, EU, EER of in Zwitserland gevestigd is en op continue basis films en andere audiovisuele producties produceert en exploiteert. De productiemaatschappij wordt vertegenwoordigd door een producent die als majoritair producent hoofdverantwoordelijk is geweest voor het realiseren en uitbrengen van tenminste twee speelfilms met een bioscoopuitbreng in Nederland.

Scenaristen, regisseurs en producenten worden uitgenodigd om in teamverband, voorstellen in te dienen.

Zowel beginnende als ervaren speelfilmregisseurs komen in aanmerking. Bij voorkeur hebben de betrokken scenaristen ervaring met het schrijven van speelfilmscenario’s. De regisseurs moeten beschikken over relevante werkervaring.

Het is toegestaan meer dan één project in te dienen, maar niet meer dan drie projecten per producent. Maximaal één project van een regisseur wordt gehonoreerd.

Bijdrage

6 projecten kunnen in de treatmentfase gesteund worden, vervolgens 4 projecten in de scenariofase. Tenslotte worden daaruit maximaal twee projecten geselecteerd voor een realiseringsbijdrage.

Alle richtbedragen zijn terug te vinden in Hoofdstuk 2 van het Financieel & Productioneel Protocol.

Treatmentontwikkeling (voor maximaal 6 projecten)

 • Maximaal € 8.000 voor een debuterend scenarist of maximaal € 15.000 voor een ervaren scenarist. In deze fase kan maximaal € 2.500 worden aangevraagd voor een scriptcoach.
 • Maximaal 15% producers fee en overhead over de door het Fonds subsidiabel geachte ontwikkelingskosten.

Scenario-ontwikkeling (voor maximaal 4 projecten)

 • Maximaal € 16.000 voor een debuterend scenarist of maximaal € 25.000 voor een ervaren scenarist. In deze fase kan maximaal € 2.500 worden aangevraagd voor een beginnend regisseur of € 5.000 voor een ervaren regisseur en maximaal € 2.500 voor een scriptcoach.
 • Maximaal 15% producer fee en overhead over de door het Fonds subsidiabel geachte ontwikkelingskosten.

Realisering (voor maximaal 2 projecten)

 • Er is maximaal € 700.000 voor realisering en productie-ontwikkeling beschikbaar, inclusief de geoormerkte bijdragen voor marketing en promotie, sales deliveries, audiodescriptie en ondertiteling.
 • Er kan maximaal een matchingbijdrage van € 100.000 worden aangevraagd voor internationale coproducties conform de voorwaarden als vermeld in het Financieel & Productioneel Protocol.

Na selectie voor realisering zullen de omroepen een beroep doen op CoBO, zodat er een totaalbedrag van rond de € 1 miljoen per film beschikbaar wordt gesteld.

Voorwaarden

 • Het project heeft een minimale lengte van 80 minuten
 • De doelgroep van de film is kinderen van 8-12 jaar en hun familie
 • Deze Nederlandstalige films gaan over een eigentijds gegeven en sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen
 • De makers hebben in hun plan oog voor culturele diversiteit
 • Het gaat om live action films met een oorspronkelijk scenario
 • Aanmeldingen die eerder bij het Nederlands Filmfonds of de omroepen in behandeling zijn genomen worden niet geaccepteerd
 • De films hebben een budget van minimaal € 1 miljoen

Voor meer informatie over de procedure, kijk hier.

 

Deadline – 15 augustus voor 17:00 uur.

Eerdere films die via Cinema Junior tot stand kwamen zijn Knetter (2005), Don (2006), Kikkerdril (2009), De Indiaan (2009), Kauwboy (2012) en Brammetje Baas (2012). Bekijk de trailer met Nederlandse kinder- en jeugdfilms hier.  
Filmstills: Knetter, De Indiaan, Don

 

Stills uit Kauwboy, regie Boudewijn Koole

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.