Nieuw: Gouden Kalf voor Beste Interactive – nominaties bekend

Sectornieuws

Vrijdag 9 september, 2016

Steeds meer filmmakers maken gebruik van nieuwe manieren om verhalen te vertellen en onderzoeken de mogelijkheden die nieuwe technologieën en platforms daartoe bieden. Het NFF onderkent het belang van deze groeiende innovatieve sector en signaleert de hoge kwaliteit van de Nederlandse interactieve producties. Producties waarbij filmvernieuwing centraal staat. En om die vernieuwing te onderstrepen en te stimuleren introduceert het NFF het Gouden Kalf voor Beste Interactive. Het Gouden Kalf voor Beste Interactive wordt jaarlijks middels een jurysysteem toegekend aan een interactieve drama- of documentaireproductie en wordt uitgereikt tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala.
Voor de competitie zijn tien projecten uit het afgelopen jaar geselecteerd die zich tijdens het NFF in twee Best of Interactive sessies en het Virtual Reality Seminar presenteren. Voor één keer live op het bioscoopscherm navigeren de makers samen met vakgenoten en publiek door hun productie.
De jury, bestaande uit Leon van Rooij, oprichter en directeur van het Playgrounds Digital Arts Festival, Hartmut Koenitz, lector HKU Interactive Narrative Design en (interactive) regisseur Mirka Duijn, heeft de volgende projecten voor het Gouden Kalf voor Beste Interactive 2016 genomineerd:
DE ASIELZOEKMACHINE
Regie: Eefje Blankevoort en Els van Driel | Productie: Eefje Blankevoort en Laura Verduijn
Het asielbeleid: iedereen heeft er een mening over, maar hoe en of het werkt is door de enorme hoeveelheid procedures, organisaties, regels, en uitzonderingen allang niet meer te bevatten. De Asielzoekmachine onderzoekt de complexe wereld van het Nederlandse asielbeleid. Werkt het asielbeleid? En hoe zouden we eigenlijk willen dat het werkt? De Asielzoekmachine wil, door middel van een reeks bijeenkomsten in het land, tentoonstellingen, een webdocumentaire, een televisiedocumentaire en een serie radiodocumentaires, iedereen de kans geven om mee te denken over ons asielbeleid. Samen zoeken we naar oplossingen – in het klein en groot.
DRAWING ROOM
Regie en productie: Jan Rothuizen en Sara Kolster
Stap in de eerste Virtual Reality-tekening van Jan Rothuizen, de kunstenaar die bekend werd door zijn tekeningen in onder meer de Volkskrant, waarin hij zijn obervaties van een bepaalde plaats tot in detail vastlegt, in tekst en beeld. In deze interactieve video wordt de kijker meegenomen naar ‘Room on the Roof’, het torentje bovenop het filiaal van de Bijenkorf in Amsterdam dat Rothuizen als artist in residence betrok. Van hieruit heeft de tekenaar een 360º VR-tekening gemaakt van het uitzicht over het centrum van de hoofdstad. Drawing Room speelt met de vraag wat virtual reality betekent: kan het een kunstwerk op zich zijn?
THE MODULAR BODY
Regie: Floris Kaayk | Productie: Marc Thelosen
Cornelis Vlasman is een veelzijdige, eigenzinnige bioloog die het aandurft om zijn eigen cellen in te zetten om een levend organisme te ontwikkelen. Hij doet dat samen met een zelfgekozen team wetenschappers en een eigen onderzoekslab. In dit non-lineaire, online sciencefictionverhaal, dat thematisch doet denken aan Mary Shelley’s Frankenstein, wordt middels zo’n vijftig aanklikbare video’s uit de doeken gedaan hoe het proces in zijn werk gaat, tegen welke complexe problemen het team aanloopt en welke ethische kwesties opborrelen.
De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala op vrijdag 30 september.

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.