Limburgs Parlement stemt voor behoud Limburgs Film Fonds

Sectornieuws

Donderdag 11 november, 2021

Het Limburgs Film Fonds blijft bestaan. Het Limburgs Parlement stak een stokje voor het voornemen van gedeputeerde Madeleine van Toorenburg (CDA) om vanaf 2023 te stoppen met de subsidie van jaarlijks drie ton.

Een motie van de PvdA daarover werd met 25 tegen 20 stemmen aangenomen. Vóór stemden – naast de PvdA – SP, GroenLinks, SVL, D66, Forum voor Democratie, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren en 50Plus. Tegen waren CDA, PVV en VVD.

Verhoogd
In de motie wordt de jaarlijkse subsidie voor 2022 en 2023 zelfs verhoogd naar 400.000 euro. Het oorspronkelijke bedrag was 300.000 euro. PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers noemde in het Limburgs Parlement film misschien wel de meest toegankelijke cultuuruiting. “Het Limburgs Film Fonds is de afgelopen jaren succesvol geweest en heeft een steeds breder publiek weten te bereiken”, aldus Kuntzelaers. “Het heeft er mede voor gezorgd dat de Limburgse filmsector een podium heeft kunnen bieden aan de Limburgse cultuur, ons erfgoed en de prachtige verhalen die bij Limburg horen”.

Brief
In dat verband wees hij ook naar een brandbrief van meer dan honderd jonge filmmakers, die ook is ondertekend door Dutch Directors Guild, waarin voor behoud van het Filmfonds wordt gepleit omdat zij dat als een voedingsbodem zien waarop zij aan het werk kunnen gaan. De PvdA-fractievoorzitter noemde ook de succesvolle documentaire Nao ’t Zuuje over Vastelaovend die met steun van het fonds mogelijk is gemaakt.

Niet door blijven gaan
Gedeputeerde Van Toorenburg bestreed niet dat het Filmfonds heel mooie dingen heeft opgeleverd sinds er vanaf 2014 in totaal 3,2 miljoen in is geïnvesteerd. Maar je kunt niet maar door blijven gaan met een stimuleringsregeling, zo redeneerde zij. “Er zijn ook andere kunstvormen die we ruimte willen bieden. Daarom is nu het moment om niet verder te gaan met een hele specifieke regeling voor een hele kleine niche. Op een gegeven moment moet je zeggen dat het klaar is”, aldus de gedeputeerde. “Film is niet de enige uiting van Limburgse trots”.
Maar een meerderheid van het Limburgs Parlement dacht daar dus anders over en handhaafde de subsidie aan het Limburgse Filmfonds.

Happy End
Kuntzelaers reageerde zaterdag opgetogen op de aangenomen motie op L1 Radio. “Op dit moment lijkt er een happy end te zijn. We hebben een mogelijke beëindiging van het Film Fonds weten te voorkomen en er is zelfs een hoger budget dan voorheen. Daarmee stellen we makers in staat om verhalen in beeld te brengen. De opkomende talenten verdienen dit.”

De PvdA-politicus heeft al veel enthousiaste reacties gekregen van mensen uit de Limburgse filmwereld. “Onder meer Huub Stapel en Pieter Kuijpers hebben al gereageerd, mensen die zich hier hard hebben gemaakt.”

Periode
Door de verlenging van twee jaar zal de subsidieverstrekking aan Limburgs Film Fonds de huidige termijn van het Limburgs Parlement volmaken. Na de Provinciale Statenverkiezingen in 2023 zal een nieuw provinciebestuur bepalen of er opnieuw subsidie wordt toegekend aan het Limburgs Filmfonds.

Bron: 1limburg.nl

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30