Ledenavond Film & Psychoanalyse: The Sweet Hereafter

Blog

Maandag 6 oktober, 2014

Op maandagavond 13 oktober vindt er weer een DDG-ledenavond plaats in Het Ketelhuis.  Op deze speciale avond gaan we met Peter Verstraten, van de Nederlandse Vereniging van Psychoanalyse, de filmklassieker THE SWEET HEREAFTER van Atom Egoyan door een Freudiaanse bril bekijken.

Volgens de Sloveense cultuurfilosoof Slavoj Žižek is Atom Egoyans The Sweet Hereafter(1997) hét meesterwerk bij uitstek over de impact van een trauma op een gemeenschap. Het ene hoofdpersonage is de 14-jarige Nicole (Sarah Polley) die een ongeluk met de schoolbus heeft overleefd waarbij 14 kinderen zijn omgekomen. Dit ongeluk heeft een klein dorpje in een winters Canada danig ontwricht.

Het andere hoofdpersonage is een advocaat (Ian Holm) die vastbesloten is een schuldige aan te wijzen zodat de ouders die hij vertegenwoordigt geld kunnen claimen voor hun leed.

In de nabespreking van The Sweet Hereafter richten we ons op de functie van de voice-over in de film en op de geraffineerde structuur van de film, waarin Nicoles ‘idyllische’ relatie tot haar vader, de getroebleerde relatie van de advocaat tot zijn dochter en het verhaal over de rattenvanger van Hamelen een prominente rol spelen. Ook is er ruimte voor debat en discussie.

Kom naar deze interessante en leerzame avond; het zal je zeker handvatten bieden voor het psychologiseren van je eigen scenario of je personages / acteurs. En het kan je wellicht helpen bij het denken over en het schrijven van je regievisie.

Interesse om te komen, meld je komst dan hier aan.

 


Meet the board en je collega’s:

In Het Ketelhuis kun je ook voorafgaand aan de filmvertoning een dagschotel eten voor 12,50 euro. Hiervoor kan niet gereserveerd worden. Wel kun je zien wat er die dag op het menu staat via: http://www.ketelhuis.nl/eten-drinken-bij-de-ketelkeuken.
Je bent van harte welkom om aan te schuiven aan de tafel waar ook enkele bestuursleden en je collega’s van de DDG een hapje zullen eten, kan je meteen even je hart luchten. Of gewoon even bijpraten.

We hopen iedereen te zien. Introducees zijn van harte welkom!

DDG ledenavond: maandag 13 oktober
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Het Ketelhuis, Amsterdam

 

 

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30