LAAT OLEG SENTSOV NIET STERVEN

Vandaag gaat de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov de twaalfde dag van zijn hongerstaking in. Volgens zijn advocaat Dimitri Dinze gaat hij door totdat zijn wensen zijn ingewilligd.  

Oleg Sentsov, die de Euro Maiden protesten in Kiev steunde en zich uitsprak tegen de inlijving van de Krim door Rusland, werd op 10 mei 2014 door de veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB) in zijn huis in Simferopol (Krim) gearresteerd waarna hij in Moskou ruim een jaar werd vastgehouden in afwachting van zijn proces.

Hoewel de belangrijkste getuige van de vervolging zijn verklaring introk omdat die “onder dwang” tot stand was gekomen, ging het proces door met de beschuldiging dat Oleg Sentsov “misdaden van terroristische aard” had gepleegd. Ondanks een brief van de European Film Academy met duizenden steunbetuigingen aan de President van Rusland en de Russische autoriteiten om Oleg Sentsov onmiddellijk vrij te laten, werd hij veroordeeld tot 20 jaar gevangenschap.

Aan het eind van wat Amnesty International beschrijft als een oneerlijk proces door een militaire rechtbank, bevestigde het Russische Hooggerechtshof in november 2015 dit vonnis en werd Oleg Sentsov verbannen naar Yakutia.

Wij zijn diep bezorgd en willen de bevestiging dat zijn veiligheid is gewaarborgd en verzoeken dat hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten.

Alleen met vereende krachten kunnen we hem helpen. Neem contact op met uw minister van Buitenlandse Zaken, parlementsleden en leden van het Europese Parlement, alsook de Russische Ambassade in uw land en vraag hen alles in het werk te stellen om Oleg Sentsov vrij te laten. We moeten nu handelen!

 

Met de steun van:

Masha Alyokhina, activist (Pussy Riot), Rusland

Stephen Daldry, regisseur, UK

Mike Downey, producer, UK

Dariusz Jablonski, producer, Polen

Aki Kaurismäki, regisseur, Finland

Mike Leigh, regisseur, UK

Ken Loach, regisseur, UK

Wojciech Marczewski, regisseur, Polen

Daniel Olbrychski, acteur, Polen

Volker Schlöndorff, regisseur, Duitsland

Béla Tarr, regisseur, Hongarije

Bertrand Tavernier, regisseur, Frankrijk

Krzysztof Zanussi, regisseur, Polen

 

En 1750 andere leden en vrienden van de European Film Academy als ook instituties zoals:

ANAC Associazione Nazionale Autori Cinematografici / National Association of Cinematographic Authors (Italy)

Czech Audiovisual Producers Association APA

Directors UK

FERA I Federation of European Film Directors

PEN America

The Austrian Film Academy

The Czech Film Academy

The European Producers Club

The French Directors’ Guild (SRF)

The German Film Academy

The Polish Film Academy

The Presidium of the Slovak Film and Television Academy (SFTA)

The Russian Filmmakers Union Kinosoyuz

The Ukrainian Film Academy

The Union of Filmmakers of Ukraine

 

Diep bezorgd,

Agnieszka Holland & Wim Wenders

 

SCHRIJF ALSTUBLIEFT NAAR DE MINSTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN, PARLEMENTSLEDEN, LEDEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT, EN NAAR DE RUSSISCHE AMBASSADE IN JE LAND EN ROEP HEN OP DE VEILIGHEID VAN OLEG SENTSOV TE WAARBORGEN EN HEM VRIJ TE LATEN. JE KUNT GEBRUIK MAKEN VAN DE VOLGENDE TEKST. DANK JE!   

 

Beste______________________,

 

Don’t Let Oleg Die!

 

Vandaag gaat de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov de 12e dag in van zijn hongerstaking. Volgens zijn advocaat Dimitri Dinze gaat hij er mee door tot zijn wensen zijn ingewilligd. Oleg Sentsov, die de Euro Maiden protesten in Kiev steunde en zich uitsprak tegen de inlijving van de Krim door Rusland, werd op 10 mei 2014 door de veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB) in zijn huis in Simferopol (Krim) gearresteerd waarna hij in Moskou ruim een jaar werd vastgehouden in afwachting van zijn proces.Hoewel de belangrijkste getuige van de vervolging zijn verklaring introk omdat die “onder dwang” tot stand was gekomen, ging het proces door met de beschuldiging dat Oleg Sentsov “misdaden van terroristische aard” had gepleegd. Ondanks een brief van de European Film Academy met duizenden steunbetuigingen aan de President van Rusland en de Russische autoriteiten om Oleg Sentsov onmiddellijk vrij te laten, werd hij veroordeeld tot 20 jaar gevangenschap.Aan het eind van wat Amnesty International beschrijft als een oneerlijk proces door een militaire rechtbank, bevestigde het Russische Hooggerechtshof in november 2015 dit vonnis en werd Oleg Sentsov verbannen naar Yakutia.

Ik ben diep bezorgd en wil de bevestiging dat zijn veiligheid is gewaarborgd en verzoek dat hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten.

 

Mijn naam:

Mijn adres:

 

Of in het Engels:

Dear______________________,

Don’t Let Oleg Die!

Today Ukrainian filmmaker Oleg Sentsov is on day 12 of an indefinite hunger strike which his lawyer Dimitri Dinze reports he full plans to follow through to the death should his demands not be met.

Oleg Sentsov, who was involved in supporting the Euro Maidan protests in Kiev and who opposed the annexation of Crimea by Russia, was arrested by the Federal Security Service of the Russian Federation (FSB) in his house in Simferopol on 10 May 2014 and brought to Moscow where he was detained and awaiting trial for over a year.

Although the key witness had retracted his testimony as given “under duress”, the trial, based on the accusation of Oleg Sentsov having committed “crimes of a terrorist nature”, was continued and at the end of what Amnesty International described as “an unfair trial in a military court”, Oleg Sentsov was sentenced to 20 years in prison. In late November 2015 the Russian Supreme Court in Moscow confirmed this sentence and Oleg Sentsov was moved to Yakutia, where he has now started his hunger strike.

I am deeply worried so I call on you to make sure that his safety is ensured and that he be released immediately and unconditionally!

My name:
My address:

 

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.