Kabinet: thuiskopieheffingen gaan omlaag

De thuiskopieheffingen dalen met ingang van 1 januari 2015 met 30%. Dit betekent een heffing van € 3,50 op desktop pc’s, notebooks, smartphones, telefoons met mp-3 spelers, tablets, hdd recorders en settopboxen met harde schijf. Portable audio-/videospelers krijgen een heffing van € 1,40. Voor externe hdd-drives en e-readers geldt straks een bedrag van € 0,70. Bij de aanschaf van een cd-rom of dvd geldt het laagste tarief: 2 eurocent.

Dit staat in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft eerder dit jaar geoordeeld dat het maken van een privé-kopie van auteurs- en nabuurrechtelijk beschermde prestaties uit een illegale bron niet is toegestaan en ook niet heffingsplichtig is.

Staatssecretaris Teeven heeft de Stichting onderhandelingen thuiskopievergoeding (SONT) gevraagd aan te geven welke thuiskopieheffingen passend zijn na het arrest van het Hof van Justitie. De SONT heeft onlangs advies uitgebracht op basis waarvan de nieuwe bedragen voor de thuiskopieheffingen zijn vastgesteld.

De exacte formulering van de nieuwe regeling is nog niet bekend.  Het is wel duidelijk dat de tarieven verlaagd zullen worden. Dit is voor de consument positief en voor rechthebbenden betekent het verlengen van de AMvB in elk geval continuïteit van een regeling die voorziet in een compensatie voor de miljarden privékopieën die er jaarlijks van hun werk gemaakt worden.

Lees verder op: http://www.rijksoverheid.nl/regering/nieuws/2014/10/17/kabinet-thuiskopieheffingen-gaan-omlaag.html

 

Lees ook Alles wat je moet weten over het downloadverbod:

http://www.nutech.nl/internet/3749842/alles-moet-weten-downloadverbod.html

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.