Kabinet: thuiskopieheffingen gaan omlaag

Sectornieuws

Donderdag 23 oktober, 2014
De thuiskopieheffingen dalen met ingang van 1 januari 2015 met 30%. Dit betekent een heffing van € 3,50 op desktop pc’s, notebooks, smartphones, telefoons met mp-3 spelers, tablets, hdd recorders en settopboxen met harde schijf. Portable audio-/videospelers krijgen een heffing van € 1,40. Voor externe hdd-drives en e-readers geldt straks een bedrag van € 0,70. Bij de aanschaf van een cd-rom of dvd geldt het laagste tarief: 2 eurocent.

Dit staat in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft eerder dit jaar geoordeeld dat het maken van een privé-kopie van auteurs- en nabuurrechtelijk beschermde prestaties uit een illegale bron niet is toegestaan en ook niet heffingsplichtig is.
Staatssecretaris Teeven heeft de Stichting onderhandelingen thuiskopievergoeding (SONT) gevraagd aan te geven welke thuiskopieheffingen passend zijn na het arrest van het Hof van Justitie. De SONT heeft onlangs advies uitgebracht op basis waarvan de nieuwe bedragen voor de thuiskopieheffingen zijn vastgesteld.
De exacte formulering van de nieuwe regeling is nog niet bekend.  Het is wel duidelijk dat de tarieven verlaagd zullen worden. Dit is voor de consument positief en voor rechthebbenden betekent het verlengen van de AMvB in elk geval continuïteit van een regeling die voorziet in een compensatie voor de miljarden privékopieën die er jaarlijks van hun werk gemaakt worden.
Lees verder op: http://www.rijksoverheid.nl/regering/nieuws/2014/10/17/kabinet-thuiskopieheffingen-gaan-omlaag.html
 
Lees ook Alles wat je moet weten over het downloadverbod:
http://www.nutech.nl/internet/3749842/alles-moet-weten-downloadverbod.html

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30