IDFA presenteert twee hoofdcompetities en vernieuwde awards

Sectornieuws

Woensdag 7 april, 2021

Met de 34e editie van het festival in het vooruitzicht, lanceert IDFA vandaag met trots een vernieuwde opzet van haar programma. Twee nieuwe hoofdcompetities –de International Competition en de Envision Competition– zullen het middelpunt van IDFA’s competitieprogramma vormen. Daarnaast worden er prijzen uitgereikt aan films uit verschillende programma’s, waaronder de IDFA Award for Best Dutch Documentary en de IDFA Award for Best First Feature. De 34ste editie van IDFA loopt van 17 tot en met 28 november 2021.

De documentairefilm verandert voortdurend en filmmakers onderzoeken de artistieke grenzen en scherpen deze aan. IDFA verandert mee en kiest voor een nieuwe programmastructuur, die beter aansluit op een experimentele en flexibele invulling van haar rol als curator van documentaire filmkunst.

Twee nieuwe hoofdcompetities
IDFA’s International Competition presenteert rond de 15 internationale of wereldpremières van films langer dan 60 minuten, die het beste binnen de documentairekunst laten zien. Unieke en uitgebalanceerde films die een wereldwijd publiek aanspreken.

IDFA’s Envision Competition omvat rond de 15 internationale of wereldpremières van films langer dan 40 minuten. Stilistisch consistent en gedurfd, doorkruisen deze films de werkelijkheid en spiegelen ze ons de verscheidenheid en de toekomst van de documentairekunst voor.

In beide hoofdcompetities reikt de jury een IDFA Award for Best Film uit. Daarnaast worden er awards uitgereikt voor verschillende artistieke en vernieuwende filmische eigenschappen.

Awards binnen alle programmaonderdelen
Er zijn daarnaast twee awards die in meerdere programmaonderdelen uitgereikt kunnen worden: films in de hoofdcompetities, in Luminous en in Frontlight, kunnen genomineerd worden voor Best First Feature, en films in elk programmaonderdeel kunnen genomineerd worden voor Best Dutch Film. IDFA selecteert daarnaast films van Nederlandse makers, studenten, debutanten en mid-length films op basis van hun artistieke waarde voor zowel competities als non-competitieve programmaonderdelen. De competities voor korte films en jeugdfilms blijven bestaan.

IDFA DocLab bestaat 15 jaar
IDFA’s platform voor nieuwe media en documentairekunst DocLab viert in 2021 zijn 15e verjaardag. Een goed moment om te onderzoeken hoe het veld zich heeft ontwikkeld op het gebied van immersieve kunst, digitale kunst, en interdisciplinaire installaties en performances. De nieuwe DocLab-competities dit jaar volgen deze ontwikkelingen in het vakgebied en presenteren artistiek uitmuntende projecten.

Filmmakers en nieuwemedia-kunstenaars kunnen vanaf nu hun werk inzenden voor de 34ste editie van IDFA, die van 17 tot en met 28 november 2021 plaatsvindt. Wil je je verdiepen in IDFA’s nieuwe competitiestructuur? Lees dan hier verder.

IDFA’s competitieprogramma wordt gesponsord door Ammodo.

Bron: IDFA
Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30