Filmvertoning ‘Dorp in de Stad’ van Remy Vlek op zaterdag 23 april 2022

Sectornieuws

Donderdag 7 april, 2022

Samen met Stadsherstel presenteert Remy Vlek op zaterdag 23 april 20.30 de film Dorp in de Stad. De film is te zien in het Zonnehuis, Zonneplein Tuindorp Oostzaan.

De film Dorp in de Stad gaat over de gentrificatie van Tuindorp Oostzaan, dat 100 jaar bestaat. Na afloop is er een gesprek met de regisseur en kan er worden geborreld.

Kaarten via:
https://stadsherstel.nl/cultuuragenda/filmvertoning-dorp-in-de-stad/

Bekijk de trailer
https://youtu.be/J8k3yfix2I8

Recensie door Tom Tossijn:
NOORD – De film ‘Dorp in de stad’  Een fraai beelddocument over een wel heel bijzondere wijk, zelfs voor een met tuindorpen zo rijk gezegend stadsdeel als Noord: Tuindorp Oostzaan is een dorp in de stad.

De film ‘Dorp in de stad’ kreeg enkele weken geleden zijn première in een bomvol Zonnehuis. Filmmaker en Noorderling Remy Vlek heeft zichtbaar zijn best gedaan op het in beeld brengen van de mensen die samen in Tuindorp Oostzaan wonen, vooral de geboren en getogen Tuindorpers. Hoewel er elke keer weer een schok van herkenning golfde door het publiek in het Zonnehuis, was er in de film en later in de zaaldiscussie toch een opmerkelijke vriendelijkheid jegens nieuwe Tuindorpbewoners waar te nemen. Akkoord, menig Tuindorper ergert zich er in de film groen en geel aan dat de Opeltjes Kadett inmiddels worden vervangen door poenerige Tesla’s. De eigenaren van de op smalle trottoirs foutgeparkeerde kinderbakfietsen koestert men nu ook bepaald niet aan de borst. De ‘bakfietsmoeder’ is – zoals in meer wijken in Noord – een beetje persona non grata. En menig Tuindorper kijkt met argwaan, afschuw zelfs, naar de peperdure torenflats die uit de grond worden gestampt in het NDSM-gebied nabij de Klaprozenweg en de Meteorenweg, de toegangsweg naar het tuindorp. De yuppen rukken op!

Sociale woningbouw
Maar voor dit soort niet-dorpse veranderingen worden in de film vooral de gemeente, de rijksoverheid en de woningcorporaties verantwoordelijk gehouden. Ton van Baardwijk, van het huiskamermuseum in de buurt (HATO): “De sociale woningbouw ligt hier helemaal op z’n gat. Er wordt gebouwd en verkocht voor draagkrachtigen en niet voor ouderen of studenten”. En buurtbakker Lard, die zo’n belangrijke verbindende rol in de film speelt: “De gemeente moet zich veel sterker opstellen voor de sociale huur in het dorp.” Elke aanbeveling, gedaan aan de tijdens de première aanwezige Ymere directeur Erik Gerritsen, stadsdeelvoorzitter (en Tuindorpbewoner) Erna Berends en andere gezagsdragers, kan dan ook rekenen op de instemming van de Tuindorpers: blijf betaalbaar verhuren aan mensen met een smalle beurs!

De film van Remy Vlek is een veelzijdige impressie van een bijzonder dorp in de stad. Juist door gewone Tuindorpers aan het woord te laten is de documentaire heel afwisselend. Van bakker Lard tot museumgids Ton, van oudere Tuindorper Lous tot dansjuf Mirella: velen komen met hun verhaal aan bod. En aan het eind treft iedereen elkaar, van geboren Tuindorper tot nieuwe bewoner, aan de buurtbarbecue. Sociaal, vreedzaam en gezellig. En vooral: dorps, want iedereen kent iedereen.

Bron: Remy Vlek

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30