Federation of European Film Directors wil maatregelen voor vrouwelijke regisseurs

Slechts 16% van de Europese films die van 2003 tot 2011 zijn uitgebracht, werden geregisseerd door vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van de European Audiovisual Observatory (EAO), dat tijdens het filmfestival in Cannes gepresenteerd werd. De Federation of European Film Directors (FERA) roept het Europees Parlement en de Europese Commissie nu op om maatregelen te nemen.

Volgens FERA boekt de audiovisuele sector zelf weinig vooruitgang. Daarom roept de federatie beleidsmakers, filmfinanciers en producenten op om het tij te keren. Als voorbeeld noemt de federatie Zweden, waar nationale regelingen voor gelijkheid ervoor gezorgd hebben dat het percentage vrouwelijke regisseurs in de laatste vijf jaar steeg van 30% naar 38%.

Er begint langzaamaan meer aandacht voor het lage percentage vrouwelijke regisseurs te komen. Uit een Brits onderzoek bleek vorige maand dat vrouwelijke regisseurs ook in de UK moeilijk aan het werk komen vanwege de starre houding van de audiovisuele sector. Dit nieuwe onderzoek bevestigt deze tendens op Europees niveau.

Nederland doet het relatief goed. Stichting Filmonderzoek liet in januari nog weten dat het percentage vrouwelijke filmregisseurs een stijgende lijn vertoont en met een gemiddelde van 30% over de periode 2010 – 2012 aardig in de buurt zit van het aandeel vrouwelijke regisseurs in Zweden en ver boven het Europese gemiddelde.

Meer informatie over het nieuwe onderzoek op de website van FERA.

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.