Extra stimulans internationale dramaseries

Televisiedrama behoort tot de meest krachtige en succesvolle media-uitingen van deze eeuw. Wereldwijd verschijnen meer en meer high-end dramaseries van grote cinematografische en verhalende kwaliteit. Ook Nederland produceert kwaliteitsdrama.

hollands-hoop 2

beeld: Hollands Hoop van Franky Ribbens, Dana Nechushtan, VARA/VPRO/NTR, Lemming Film

Het Mediafonds geeft in zijn laatste bestaansjaar het genre een extra impuls door subsidie beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van dramaseries van internationaal niveau voor volwassenen. De series van in beginsel 8-12 afleveringen moeten primair voor de Nederlandse markt geschikt zijn, maar tevens de potentie hebben een internationaal publiek te bereiken middels internationale verkoop en/of co-financiering. Aandachtspunt is dat inhoudelijk zeer lokale producties juist vaak internationale potentie hebben. Er wordt gezocht naar originele series van artistiek hoogwaardige kwaliteit.

Aanvragers worden in de gelegenheid gesteld hun plannen op maat te ontwikkelen. Hierbij kan men denken aan het formeren van een Writers Room, een Showrunner systeem, begeleiding door internationale experts of het volgen van training. Ontwikkelde kwaliteitsseries kunnen vervolgens per 2017 door een landelijke publieke omroep via de reguliere procedures en kwaliteitstoets bij het NPO fonds worden ingediend.

 

De eenmalige stimuleringsregeling is opgedeeld in twee fasen:

Fase 1: Treatmentbijdrage
Deadline donderdag 10 maart 2016
In deze ontwikkelingsfase staan de onderbouwing van het idee voor de serie en de internationale ambitie en potentie voorop. Aanvragers dienen helder en gedetailleerd te omschrijven waar hun serie over gaat en waarin deze zich onderscheidt van bestaande series, waarom de serie internationale potentie heeft, voor welke ontwikkelingsmethodiek en teamsamenstelling is gekozen en wat de beoogde production value behelst. De aanvraag dient daarnaast te bestaan uit korte synopsissen van ongeveer de helft van de afleveringen (incl. die van de eerste en laatste aflevering), begroting ontwikkelingsfase, c.v.’s, filmografieën en indien van toepassing referenties aan bestaande films of dramaseries.

De scenaristen vormen in dit kader als auteurs het uitgangspunt van de regeling, maar elke rechtspersoon kan indienen. Minimale vereiste is een intentieverklaring van een landelijke publieke omroep. De omroep hoeft in deze fase geen eigen financiële bijdrage te leveren. Er hoeft nog geen producent en/of regisseur bij betrokken te zijn. Het mag wel. Maximaal vier projecten worden met een ontwikkelingsbudget van maximaal €65.000 gehonoreerd.

Op dit moment wordt onderzocht of geselecteerde projecten enige tijd voor de indiendatum gepitcht kunnen worden aan internationale experts en potentiële co-producenten. Met de opgedane feedback kunnen plannen dan aangescherpt worden.

Fase 2: Scenariobijdrage
Deadline: donderdag 3 november 2016
Van de ingediende scenario-aanvragen worden maximaal twee dramaseries met internationale potentie gehonoreerd met een scenariobijdrage op maat. Hiertoe stelt het Mediafonds de benodigde gelden beschikbaar.

Een aanvraag dient te bestaan uit een gedetailleerde onderbouwing van de internationale ambitie en potentie van het project, een visie en plan met betrekking tot de scenariofase, synopsissen van alle afleveringen, treatments van minimaal twee afleveringen waaronder de eerste, enkele representatieve voorbeeldscènes, visies en toelichtingen van scenarist(en), showrunner (indien van toepassing), regisseur(s), (co)producent(en) en omroep(en). Daarnaast moet de aanvraag bevatten: beoogde acteurs, productieplanning, geschatte begroting en dekkingsplan, c.v.’s, filmografieën en referenties.

De aanvraag voor een scenariobijdrage moet worden gedaan door een landelijke publieke omroep. Mogelijk worden ten behoeve van de selectie gesprekken gevoerd met aanvragers.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Miryam van Lier, telefoon 020-6233901.

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.