Europese regisseurs uiten bezorgdheid over Oekraïense filmmaker

Pedro Almodóvar, Mike Leigh, Ken Loach en Wim Wenders zijn slechts enkele namen die te lezen zijn onderaan een brief aan de Russische autoriteiten. In de brief, die is opgesteld op initiatief van de Board van de European Film Academy, worden president Putin en een vijftal andere regeringsfunctionarissen opgeroepen om opheldering te geven over de arrestatie van Oleg Sentsov, een Oekraïense filmmaker.

Sentsov werd op 11 mei door de Russische veiligheidsdienst (FSB) gearresteerd in zijn huis in Simferopol en in afwachting van zijn proces overgebracht naar Moskou. Sindsdien is er uit officiële hoek niets meer over hem naar buiten gebracht.

Oleg Sentsovs debuut Gámer ging in 2011 in première in Oekraïne. Hij was bezig met zijn tweede film Rhino. Sentsov ondersteunde de Euro Maidan protesten in Kiev en heeft zich uitgesproken als tegenstander van de Russische annexatie van de Krim. Hij wordt nu door de Russische autoriteiten verdacht van het organiseren van terroristische activiteiten tegen het Russische regime.

De ondertekenende regisseurs, producenten en acteurs noemen zich ‘bezorgd’ over de stilte rondom Sentsovs locatie en welzijn. Zij vragen de autoriteiten dan ook om “de veiligheid van Oleg Sentsov te verzekeren, zijn verblijfplaats bekend te maken, hem aan te klagen voor een duidelijk vergrijp of hem vrij te laten en een onpartijdig onderzoek te starten naar de schijnbaar willekeurige aanhouding door de FSB”.

Lees de volledige brief op de website van de European Film Academy.

 

Author: DDG

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.