European Film Awards past voorwaarden aan

Vanwege de crisis rondom het coronavirus zijn veel filmpremiéres op festivals of in de bioscopen uitgesteld of online verplaatst. De European Film Academy (EFA) heeft daarom de regels om in aanmerking te komen voor deelname aan de European Film Awards 2020 stevig uitgebreid.

Standaard is de voorwaarde opgenomen dat de eerste officiële vertoning van een film (op een festival of in een reguliere bioscoop) tussen 1 juni 2019 en 31 mei 2020 plaatsgevonden moet hebben. De wijziging betreft films die een dergelijke première voor 31 mei gehad zouden hebben, maar die vanwege de pandemie niet is doorgegaan.

Op voorwaarde dat de film voor eind november in de bioscoop of online in première gaat, komt de film in aanmerking voor de European Film Awards 2020. De rechthebbenden moeten er wel mee instemmen dat de film op het EFA VOD-platform bekeken kan worden door de EFA-leden, de 3800 filmprofessionals in heel Europa die de nominaties en de uiteindelijke winnaars bepalen.

In een verklaring van EFA-voorzitter Mike Downey, licht de European Film Academy haar motivatie voor de wijziging toe:

Het bestuur en het management van EFA wensen bij deze eerst al haar leden het allerbeste toe in deze moeilijke tijden. Hopelijk zien we aan het einde van de tunnel wat licht, maar intussen hebben we onze regels moeten aanpassen om de selectie van de European Film Awards van dit jaar te garanderen.

Eén ding is zeker; de European Film Academy blijft zich inzetten voor de Europese film en haar makers. Door het coronavirus kan men alleen thuis de grote rijkdom en diversiteit van deze films beleven. We staan achter de EFA-leden, onze partners, collega’s en vrienden en kijken uit naar het moment dat filmopnames worden hervat, de bioscopen weer open gaan en het sociale aspect om samen films te kijken in een bioscoop terugkeert.

Ondertussen kunnen we de dramatische veranderingen die de pandemie in de filmindustrie veroorzaakt niet negeren. Voor veel premières moest een nieuwe datum komen, ze werden uitgesteld of gingen online. Voor EFA 2020 hebben we daarom besloten de regels om in aanmerking te komen voor inzending te wijzigen. Om ervoor te zorgen dat deze films toch worden erkend.

Tot 31 mei 2020 is het mogelijk om films aan te melden voor deelname aan de European Film Awards later dit jaar.

Zie voor de volledige regelgeving europeanfilmacademy.org

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.