Ester Gould ontvangt Documentaire Stipendium Prins Bernhard Cultuurfonds

Sectornieuws

Maandag 7 november, 2016

Amsterdam, 7 november 2016. De jury van het Cultuurfonds kent het Documentaire Stipendium toe aan Ester Gould vanwege haar spraakmakende, gelaagde en liefdevolle films. Woensdagavond 23 november ontvangt Ester Gould het stipendium uit handen van Heddy Honigmann. De uitreiking vindt plaats in de Stadsschouwburg Amsterdam tijdens de Awards Ceremony van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Het stipendium is door een anonieme mecenas ingesteld bij het Cultuurfonds en bestaat uit een geldbedrag van €50.000 voor het produceren van een nieuwe documentaire.
Ester Gould (Schotland, 1975) studeerde film- en televisiewetenschap in Amsterdam en New York. Later volgde zij de masteropleiding Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft gewerkt in het theater (Growing Up in Public), de journalistiek (NOVA, Metropolis) en als researcher, scenarist en regieassistent, o.a. voor filmmaakster Heddy Honigmann. Sinds 2005 regisseert ze zelf films. In het kader van de Kids & Docs workshop ontwikkelde ze twee jeugddocumentaires: Altijd maar dat gezeik en David de Ster.
In het gelauwerde, indringende en persoonlijke beeldessay A Strange Love Affair with Ego verkent Gould de toenemende maatschappelijke obsessie met onszelf. Onder meer door de invloed van sociale media wordt de druk om een fantastisch geslaagd leven te leiden steeds groter. De filmmaker volgt een aantal ogenschijnlijk succesvolle personen in het uitgaansleven en de kunstwereld die reflecteren op het zelfvertrouwen dat zij tentoonspreiden. Lijnrecht hier tegenover staat hun werkelijke “ik”. Gelijktijdig wordt het onthutsende verhaal verteld van de van zelfvertrouwen blakende Rowan, de zus van de filmmaakster. Het resultaat is een intieme en urgente film over het verbergen van kwetsbaarheid in een tijd waarin de maakbaarheid van het eigen succes voorop lijkt te staan. Medio 2016 draaide in Nederlandse bioscopen en op internationale festivals de film Strike a Pose, over het verhaal van de achtergronddansers van Madonna die 25 jaar geleden met haar werkten. Fragiele scènes tonen hoe de dansers zich verloren in roem, maar desondanks wisten te overleven; een ontroerende film.
Het Cultuurfonds beloont met het Cultuurfonds Documentaire Stipendium talent met een financiële bijdrage. Met het toegekende geldbedrag van € 50.000 krijgt de documentairemaker de gelegenheid een film over een onderwerp naar eigen keuze te maken. Het stipendium is bestemd voor documentairemakers die hun kwaliteit in de praktijk al bewezen hebben en daarvoor al enige erkenning hebben gekregen. Het Documentaire Stipendium werd eerder toegekend aan Klaartje Quirijns (2011), Renzo Martens (2012), Boris Gerrets (2013), Jessica Gorter (2014) en Tom Fassaert (2015).

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.