Deense regisseur Finn Nørgaard gedood tijdens terroristische aanval in Kopenhagen

Finn NørgaardDe Deense regisseur en producent Finn Nørgaard (55) is op 14 februari neergeschoten en gedood tijdens de terroristische aanval in het café Krudttønden in Kopenhagen, zo maakte het Deens Filminstituut bekend. Nørgaard was aanwezig bij de discussiebijeenkomst ‘Kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting’ in Kopenhagen, georganiseerd door de Zweedse Mohammed-cartoonist Lars Vilks.

De directeur van het Deens Filminstituut Henrik Bo Nielsen schrijft op de website van het instituut: ‘Het is van het grootse belang dat regisseurs en andere kunstenaars actief deelnemen aan het publieke debat, niet alleen met hun werken, maar ook als sprekers tijdens de debatten die ons allemaal aangaan. Dat iemand het leven laat tijdens een vreedzame, democratische discussiebijeenkomst over kunst en de vrijheid van meningsuiting in Kopenhagen, vervult ons met schrik en woede.’

Finn Nørgaard regisseerde de korte documentaire Boomerang-drengen (2004), waarin hij een aboriginal-jongen tijdens een wedstrijd boomerang gooien volgt. Ook was hij assistent-cameraman van Die Terroristen! (1992) van Philip Gröning (Die grosse Stille, Die Frau des Polizisten). Hij werkte van 1989-2001 voor de Deense publieke televisie waar hij verschillende reportages maakte over integratievraagstukken, zoals Lê Lê, De jyske Vietnamesere, over een Vietnamese familie van bootvluchtelingen die een restaurant in Kopenhagen opent. Voor En anden vej volgde hij een vier jonge delinquenten tijdens een bedevaart naar Santiago de Compostela.

 

Bericht: EYE Film Instituut
Foto: Deens Filminstituut

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.