De Oversteek

Sectornieuws

Donderdag 17 december, 2020

De Oversteek is een jaarlijks terugkerend samenwerkingsproject van het Filmfonds, NPO-fonds, CoBO, VPRO en NTR gericht op de ontwikkeling en stimulering van filmtalent. De Oversteek is bedoeld voor beginnende regisseurs die hun eerste artistieke speelfilmproject willen realiseren.

Jaarlijks werden twee speelfilms voor de bioscoop en televisie gesteund worden. De samenwerkende partijen zijn op zoek naar projecten die een eigentijds, urgent verhaal vertellen in een krachtige beeldtaal, met (internationale) festivalpotentie.

2 februari 2021 is voorlopig de laatste mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor De Oversteek. De NPO herziet samenwerking voor speelfilm en fictie: klik hier voor een update over deze regeling.

Wie komt in aanmerking?

Een productiemaatschappij (een rechtspersoon dus geen eenmanszaak of VOF) die minstens twee jaar in Nederland, een lidstaat van de EU, EER of in Zwitserland gevestigd is en op continue basis films en andere audiovisuele producties produceert en exploiteert. De productiemaatschappij wordt vertegenwoordigd door een producent die als majoritair producent hoofdverantwoordelijk is geweest voor het realiseren en uitbrengen van tenminste één speelfilm met een bioscoopuitbreng in Nederland.

Producenten, scenaristen en regisseurs worden uitgenodigd om in teamverband een voorstel in te dienen.

Vereisten team:

  • In aanmerking komen regisseurs die nog niet eerder een film van speelfilmlengte hebben gerealiseerd. Een uitzondering hierop wordt alleen overwogen indien de regisseur maximaal één eerdere film van speelfilmlengte heeft gerealiseerd die vanuit de markt of uitsluitend met een bijdrage vanuit afwerking, lowbudget (New Screen Low Budget) of telefilm is gefinancierd. 
  • De betrokken scenaristen hebben in beginsel wel ervaring in het schrijven voor speelfilms.
  • De producent beschikt over voldoende ervaring en heeft bij voorkeur ook met beginnende regisseurs gewerkt.
    Het is toegestaan om meer dan één project in te dienen maar niet meer dan drie projecten per producent. Slechts één project van een regisseur kan worden gehonoreerd.

Kijk hier voor meer informatie over bijdragen, overige voorwaarden en de procedure.

Regisseurs als Floor van der Meulen, Ena Sendijarevic, Sacha Polak, Jim Taihuttu, Saskia Diesing, Shariff Korver en Mees Peijnenburg kregen eerder dankzij De Oversteek de kans hun speelfilm te maken.

Deadlines

Op de dag van de deadline 2 februari, voor 17:00 uur.

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30