DDG Avond: Film & Psychoanalyse – La Double Vie de Véronique

Op maandag 8 februari organiseert DDG weer een Film & Psychoanalyse avond. Dit keer vertonen we in Het Ketelhuis de klassieker La Double Vie de Véronique, één van de meesterwerken van Krzysztof Kieslowski. Psychoanalyticus Michel van Veen verzorgt de inleiding en nabespreking.

 

La Double Vie de Véronique

De film begint met het leven van de Poolse Weronika. Haar zangtalent wordt opgemerkt door een dirigente en niet veel later krijgt ze de kans auditie te doen. Zo komt ze uiteindelijk in een concert terecht waar ze een solopartij moet zingen. Ze sterft plotseling voor de ogen van het publiek als gevolg van een hartkwaal, kort nadat ze op een plein in Krakow haar dubbelganger in een bus heeft zien wegrijden.

Die dubbelganger is de Française Véronique. Direct na het overlijden van Weronika voelt deze jonge vrouw (een dubbelrol van actrice Irène Jacob) een onbestemd gevoel van triestheid. Vervolgens raakt Véronique in de ban van een mysterieus telefoontje en anonieme brieven. Hier blijkt een poppenspeler en schrijver achter te zitten, die in een soort afschaduwing van het hoofdplot aan Véronique laat zien hoe haar leven verbonden is met dat van een ander.

 

Michel van Veen over de film:  
“De dubbelganger is oorspronkelijk een waarborg tegen de ondergang van het Ik, dus een afweer tegen de vernietiging, volgens Freud. Kieslowski’s La Double Vie de Véronique haakt in op deze essentie van ons bestaan: we zijn onvoltooide wezens, gebroken, en gedoemd tot sterven. Deze film komt tot leven, wanneer we de film willen interpreteren. In lijn met het onbewuste, zijn het aantal betekenissen echter oneindig.”

 


Ontmoet je collega’s bij het aanschuifdiner:
Kom voorafgaand aan de filmvertoning gezellig eten in Het Ketelhuis. Doe mee aan het aanschuifdiner. Je hebt al een dagschotel voor 12,00 euro (bestellen en betalen in Het Ketelhuis op het moment zelf). Je kunt zien wat er die dag op het menu staat via: http://www.ketelhuis.nl/eten-drinken-bij-de-ketelkeuken.


 

Ben je lid van de DDG of het Netwerk Scenarioschrijvers, en heb je interesse om naar deze DDG Avond te komen? Meld je komst dan hier aan en als je je kaartje reserveert, laat ons dan ook even weten of je komt eten.

 

Datum: maandag 8 februari
Aanschuifdiner: vanaf 18.00 uur
Aanvang filmvertoning: 20.00 uur
Locatie: Bioscoop Het Ketelhuis, zaal 2, Pazzanistraat 4, Westergasfabriek, Amsterdam

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.