Cineblend: Tussen Visual Arts en Antropologie

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft op donderdag 3 april als thema:  Tussen Visual Arts en Antropologie – Conservatoren en kunstenaars over fotografie en etnografie.

Op 12 april opent de tentoonstelling LEVE DE MENS! in het Rijksmuseum Volkenkunde. Fotograaf Jimmy Nelson reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om inheemse volken op hun mooist te fotograferen. Zijn werk is veelbesproken: overheerst hier de esthetiek ten koste van de antropologie? Is zijn werk meer kunst dan etnografie, en is dat problematisch? Zelf heeft hij het over “an ethnographic record of a fast disappearing world.”

jimmy2
Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt er gesproken met conservatoren en kunstenaars en wordt zijn  tentoongestelde werk bekeken.

Welke beelden van andere culturen worden er in de verschillende exposities gegeven? Wat zijn de keuzes die conservatoren maken bij het tentoonstellen van visueel werk dat zich op het kruisvlak van kunst en antropologie bevindt? Welke alternatieve plekken zijn er om etnografisch geïnspireerd werk tentoon te stellen buiten de etnografische musea? Op welk publiek richten de tentoonstellingen zich?  Op deze vragen, en meer, zal deze avond een antwoord worden gegeven.

Tijdstip: Donderdag 3 april 20:00, met borrel na afloop.
Locatie: Pakhuis de Zwijger, kleine zaal Piet Heinkade 179, Amsterdam.
Toegang gratis, aanmelden gewenst via Pakhuis de Zwijger
Vooraf kunt u eten bij Eetcafé De Zwijger, reserveren: 020 788 44 33

jimmy1

 

Te gast zijn:
Annette Schmidt, sinds 2002 werkzaam als conservator Afrika bij Museum Volkenkunde. Samen met Cunera Buijs is ze curator van de Jimmy Nelson tentoonstelling.

Roy Villevoye, beeldend kunstenaar, en Koos Breukel, fotograaf. In 2011 fotografeerden ze alle 120 inwoners van het Asmat –dorp Tí in Papua. Het resultaat werd in 2013 tentoongesteld in FOAM.

Asmara Pelupessy, onafhankelijk curator, schrijfster, redacteur en projectleider in fotografie en beeldcultuur

Sara Blokland, visual artist, curator en researcher. Samen redigeerden ze het boek UNFIXED: Photography, Postcolonial Perspectives and Contemporary Art.

Sebastian Rypson, antropoloogSamen met Nahuel Blaton vormt hij Anthropologists in Art (AiArt).
Hun doel is een ruimte te creëren waar kunst en antropologie samenkomen.

Discussieleider is Paul Faber, curator, kunsthistoricus en publicist. Paul werkte als senior curator Afrika bij het Tropenmuseum, bij het Wereldmuseum in Rotterdam en doceerde kunstgeschiedenis aan de Rietveld Academie en de Universiteit van Amsterdam.

De avond wordt georganiseerd in samenwerking met sub_Stance, een interdisciplinaire werkgroep gericht op kritische perspectieven op fotografie-gerelateerde programma’s.

 

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.