Academysysteem voor Gouden Kalveren

Sectornieuws

Vrijdag 30 januari, 2015

De Gouden Kalveren voor Nederlandse speelfilms en lange documentaires worden voortaan toegekend door een breed veld van vakgenoten. De overgang naar dit internationaal gebruikelijke Academysysteem zal al tijdens het Nederlands Film Festival van 2015 resulteren in een uitreiking nieuwe stijl.
De Gouden Kalveren zijn vanaf de start van het festival in 1981 toegekend door een onafhankelijke jury.
Het concept voor de nieuwe vorm van selectie en bekroning is ontwikkeld door de in 2013 opgerichte Dutch Academy for Film (DAFF) en het Nederlands Film Festival, in samenspraak met het Nederlands Filmfonds, EYE Film Instituut Nederland en andere partijen uit de sector.
Stemrecht hebben leden van de DAFF, Gouden Kalf winnaars en winnaars van A-festivals in de categorieën speelfilm en lange documentaires.
Het NFF draagt zorg voor de algehele organisatorische uitvoering.
Met de overgang naar het internationaal gebruikelijke model van selectie en bekroning, het zogeheten Academysysteem, gaat een wens van de Nederlandse filmwereld in vervulling en voegen de Gouden Kalveren zich bij internationale filmvakprijzen als de Lola’s (Duitsland), de Césars (Frankrijk), de BAFTA-awards (Engeland) en de Academy Awards (Oscars, VS).
De Gouden Kalveren in de andere categorieën dan speelfilm en lange documentaire (televisiedrama, korte film en korte documentaire) worden als voorheen toegekend door een onafhankelijke jury.
 
 

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30