25 Jaar Amsterdamse foute vrienden

Sectornieuws

Donderdag 13 december, 2018

Precies 25 jaar nadat hij begon met de opnames van toentertijd 4 ‘foute vrienden’, komt filmmaker Roy Dames met de documentaire 25 jaar foute vrienden. Een film over vier Amsterdamse criminelen: dikke Bob, rooie Jos, verbrande Herman en Jantje van Amsterdam. Rauw en dicht op de huid volgde regisseur Roy Dames de mannen sinds begin jaren negentig. Ze zijn onderdeel van de Amsterdamse penoze, een cultuur die aan het verdwijnen is.

Bloedgabbers
25 jaar foute vrienden is een vervolg op de succesvolle documentaire Foute Vrienden (2010). In deel twee ziet de kijker hoe het de bloedgabbers de afgelopen 15 jaar verging. Want Dames filmde door, af en toe, gewoon ‘omdat’ de dingen gebeuren. De mannen – inmiddels allemaal in een eindstadium van het leven – kijken in 25 jaar foute vrienden  terug op hun wilde levens en het uitsterven van de Amsterdamse penozen. Een documentaire over hang naar vrijheid, intens leven, vriendschap aan de zelfkant van de samenleving en een cultuur die aan het verdwijnen is.

Lessen boevenkunde voor een tientje
Voor de realisatie van deze documentaire startte Dames 19 november 2018 een crowdfunding campagne bij CineCrowd. Met deze campagne hoopt hij € 20.000 op te halen. De Foute Vrienden zijn nauw betrokken bij de crowdfunding. Donateurs ontvangen in ruil voor een bijdrage bijvoorbeeld levenslessen van Verbrande Herman, een optreden van Rooie Jos of een tour langs de stamcafés van de Amsterdamse penoze.

Roy Dames als documentairemaker
Roy Dames (1953) is vanaf 1986 producent van documentaires. Na 1993 is hij ook als regisseur actief en sinds 2009 concentreert hij zich alleen op het regisseren van documentaires. Centraal in de documentaires Roy Dames staan sociale en maatschappelijke kwesties. Zijn werk wordt gekenmerkt door een human interest-benadering. In zijn documentaires probeert hij datgene te laten zien wat normaliter niet getoond wordt. Daar slaagt hij vaak in door de soms lange periode waarin hij de hoofdpersonen volgt. Enkele titels van zijn hand zijn , Op de drempel van het leven (2001), Mocros (2011), Ik ben Mohammed (2005), Dossier Loverboy (2008), Verloren Dochters (2016), Mano Bouzamour, de belofte (2017).

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.