Mobile Documentary seminar op IDFA

Sectornieuws

Woensdag 1 november, 2017

Capturing the moment: how to use mobile footage in your documentary film – dinsdag 21 november 2017 in Amsterdam
De afgelopen jaren neemt het gebruik van smartphones en/of actioncams binnen documentaires in rap tempo toe. Elke moderne smartphone filmt vandaag de dag beter dan bijvoorbeeld de 16mm camera van vroeger. 4K resolutie, een groot dynamisch bereik, up- en download en zelfs mobile multicamera is tegenwoordig mogelijk. Het wordt steeds aantrekkelijker om mobile footage in je film of documentaire te verwerken. Capturing the moment. Het zorgt er tegelijkertijd voor dat makers toegang krijgen tot situaties waarbij een grote camera niet is toegestaan of afschrikt. In het kader van het documentairefestival IDFA organiseert de NBF daarom op dinsdag 21 november een seminar voor professionals over de beste manier om mobile footage te verwerken in een film.
Tijdens het seminar vertellen verschillende experts de do’s en don ’t’s van zowel de inhoudelijke, productionele, cameratechnische- als postproductie-aspecten. Dit zal gevolgd worden door een product display en netwerkborrel in de naastgelegen studio. Bezoekers van het seminar kunnen op deze manier met eigen ogen de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile hard- en software zien. We tonen een breed scala aan professionele rigs, microfoons en slimme ‘mobile lights’ voor zowel smartphones als actioncams.
Line-up:
Hinne Brouwer (editor)
In 2016 kwam De Europeaan uit, een portret van politicus, idealist en Europeaan in hart en nieren Frans Timmermans, Eurocommissaris voor betere regelgeving en fundamentele rechten. De film geeft een mooi voorbeeld hoe het gebruik van mobiele apparatuur en kleine cameraatjes ervoor kan zorgen dat er een bijzondere toegang verkregen kan worden tot plekken waar normaal de deur gesloten blijft (bv. Verenigde Naties New York). Hinne Brouwer was de editor van de film en zal aan de hand van fragmenten toelichten hoe hij dit materiaal heeft verwerkt in de film.
Ruud van Gessel (organisator Mobile Movie Days, o.a. regisseur, programmamaker)
Om alle sceptici te overtuigen zal Ruud een bloemlezing laten zien van kwalitatief hoogstaand materiaal dat gedraaid is met non-professional camera’s.
Bart Verraest (colorist)
De editor verwerkt het materiaal moeiteloos in de film, de colorist moet het probleem oplossen. Niet al het materiaal laat zich even goed integreren in de film of documentaire, het is daarom van het grootste belang dat je het ‘goed’ doet. In dit gedeelte zal Bart Verraest uitleg geven over wat werkt en wat niet.  
Rick Hunink (Videonieuwsbericht)
Videonieuwsbericht is specialist in het maken van nieuwsberichten en reportages met mobiele apparatuur. Ze ondersteunen organisaties met het in beeld brengen van hun verhaal en doen dit op basis van co-creatie. Woordvoerders en communicatieprofessionals filmen zelf met een smartphone en Videonieuwsbericht doet de postproductie; montage, voice-over en muziek. Rick neemt het publiek mee in de wereld van het filmen met de smartphone en illustreert zijn verhaal met actuele technische ins en outs.
Wat: NBF & IDFA presenteren: Mobile Documentary seminar
Wanneer: dinsdag 21 november 2017. Inloop vanaf 19:00, programma 19:30, borrel/markt vanaf 21:00
Waar: Nederlandse Filmacademie, Markenplein 1, Amsterdam
Voor wie: gratis voor NBF & NSC-leden & IDFA-pashouders en 10 euro voor overige bezoekers
Tickets: via Eventbrite

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.